Tuesday, May 11, 2010

♥ mahallah perempuan di UIA / IIUM

kali ni farysa buat khas untuk student UIA yang baru nak masuk. once korang dah dapat offer letter, ramai yang tanya jauh ke tak nak pergi kelas. semua bergantung pada course yang korang ambil and mahallah yang korang dapat. bawah ni farysa cuma lukis mahallah untuk perempuan je, yang lelaki farysa tak ingat langsung kedudukan. by the way, yang perempuan pun tak semua mahallah ada dalam lukisan ni sebab yang lain tu macam tercampak ke bahagian lelaki sikit, ada yang dekat dengan main gate UIA dah, so memang tak dapatlah farysa nak lukis peta satu UIA ni. tapi kebanyakkan yang farysa tanya, ramai dapat mahallah Hafsa. korang memang sangat lucky tau sebab farysa dulu dapat mahallah Halimatus Saadiah. just imagine awal awal nak pergi kelas dah kena jalan jauh.  awal awal kan macam lurus bendul sikit, so memang ikut jalan biasa tapi sebenarnya ada shortcut, lagi cepat, tak panas and korang boleh tengok air terjun yang color die memang macam air milo. HAHA.


sekarang ni once korang dah masuk main gate, sila belok kiri sebab one way je. then korang straight je sampai korang nampak bangunan engineering sebelah kanan. lepas tu korang boleh la belok kiri and cari la mahallah korang tu. if korang bukan dari mahallah mahallah yang ada dekat sini, korang jangan belok kiri tau, korang straight je lagi. oh, contengan contengan hijau bermaksud hutan yang mana korang boleh main dengan monyet. kalau korang jumpa monyet yang friendly sila jangan jadi friendly sekali sebab nanti die masuk bilik korang. dari mahallah ruqayyah kalau korang lenggang lenggok, dalam 20 - 30 minit jugak nak ke kelas, itupun kalau kelas korang sangat-lah dekat. oleh itu, sila keluar sejam lebih awal ke baru baju korang tak basah macam baru mandi hujan. UIA ada sediakan bas, and depan gate mahallah memang ada tempat tunggu bas, kalau korang sangat pemalas nak berjalan, sila-lah tuggu bas disitu.

kalau korang tanya pasal bilik, farysa memang syorkan mahallah aminah sebab toilet dekat dalam. one room ada 2 compartments yang mana 1 compartment ada 2 katil. so, akan kurang privacy tapi kalau roomate korang satu kepala, no hal je. maknanya, 4 orang satu bilik la jugak macam mahallah lain. paham! bagi mahallah lain, one room ada 4 compartments, maknanya one compartment for one person la. memang memberikan privacy tapi toilet di luar ya, bukan dalam bilik. istilah diluar ni korang jangan pulak bayangkan macam toilet dekat luar zaman dulu kala tu. still okey jugak cuma malam malam nak pergi toilet tu hampeh sikit. HEHE. untuk perabut pulak, semua mahallah perabut baru. maksud farysa kalau dulu mahallah Halimatus Saadiah perabut kayu macam yang lama sikit tapi now dah tukar yang baru, so korang jangan-lah risau pasal perabut ke pape.

for those yang rasa nak privacy sangat sangat, tak kisah keluarkan duit mahal mahal korang boleh pergi dekat SINI. untuk pros and cons bilik ni, korang baca entri tu. farysa dah malas nak tulis panjang panjang.

10 comments:

kengge said... REPLY

uia pj punye ade...he2...kal0 letak gamba lg bes k0t...

farysa said... REPLY

uia pj i msok pn xpnh
hahaha

akmar said... REPLY

thanx for the info dear. i ni mmg tgh blur lg tatau pape.

sophie said... REPLY

Wah..siap de map lagi!nice

farysa said... REPLY

akmar,
ur welcome
ur mhallah dh xjauh dgn klas

sophie,
u uia jgk ke?

Anonymous said... REPLY

salam~~
dy susun roomate utk mahallah tu cmne??
ikut matric no or pilih sndiri?
thx~~

farysa said... REPLY

@AnonymousAwal2 mmg diorg yg ssun.next sem tu dh kne reg bilik sendiri...so boleh plih nk stay dgn spe

budak kidal said... REPLY

kalau kita nak jugak pindah mahallah , means masa daftar nnti terus pergi mintah nak tukar mahallah , agak2 dapat tak ek ? takde kwn ni :(

farysa said... REPLY

@budak kidal
kalau nk tukar mahallah mmg leceh sikit. skrg reg bilik kan? cuba tnya mahallah office bila tarikh utk isi form tukar mahallah.

Diela Adel said... REPLY

Klau mahallah aminah tu stu compartment dua katil..single bed ke?

Post a Comment