Monday, April 12, 2010

♥cinta monyet dan cinta bukan monyet

CINTA MONYET
kalau time muda mudi mesti orang cakap cinta monyet. kenapa monyet, banyak lagi binatang yang comel comel dekat malaysia ni. kalau bercakap pasal cinta monyet zaman sekolah rendah, mesti ramai penah lalui. macam macam jenis. tapi yang pasti selalunya mesti gadis gadis comel menjadi pilihan, yang lelaki plak mesti hensem hensem takpun atlit sekolah.pernah tak ternampak gadis comot takpun lelaki selekeh jadi pilihan?
demanding jugak budak budak sekolah kan? nak semua yang lawa lawa, hensem hensem. kalau pandai tapi tak hensem, diorang bukan nak, siap kutuk NERD lagi. zaman sekarang cam mana la agaknya budak budak kat sekolah kan. mesti lagi demand tahap dewa. betul cakap mak ayah, jangan sibuk cari time sekolah, belum tentu diorang tu nanti masuk universiti. lagi satu, yang hensem hensem tu belum tentu hensem jugak bila dah besar. kadang kadang yang nerd, hingusan time kecik kecik lagi hensem bila besar.
kalau bercinta zaman sekolah, mesti asyik asyik sms, padahal kat sekolah selalu je jumpa. takpun bagi surat, konon tulis ayat jiwang jiwang karat.kononnya bahagia la. kalau yang terlebih duit tu, belikan hadiah kat pasangan diorang. betul betul habiskan duit mak ayah. time zaman kecik kecik ni jugak la budak budak belajar kuar dating. cakap kat mak ayah nak pegi library tapi kuar dating. 
 itu kisah cinta monyet.

sekarang ni farysa dah tak tawu cinta apa.bila dah besar, bercinta sampai tak ingat dunia agak agak orang pangge apa pulak?bila dah besar, sms tetap sms. gayut fon tetap gayut mengalahkan monyet didahan.monyet pun tak larat gayut sampai 2 3 jam. dating jangan dicakap. kalau boleh setiap hari nak dating. kalau tak jumpa macam hilang nyawa untuk hidup. agak agak pe korang rasa ni memang tentukan si dia jodoh korang ke? mandi tak basah, tidur tak lena, makan tak kenyang. semua ni tanda tanda si dia jodoh korang ke? confirm la tak, ni tanda korang angau. bagi penyepak je, confirm bangun.
nak bercinta, silakan. tapi tak perlu over acting. 
dekat bawah ni farysa sertakan keadaan keadaan yang tak memungkin si dia adalah jodoh anda:
1.selalu ungkap ayat ayat cinta ( I LOVE YOU)
2.mudah cemburu
3.mudah menerima/meminta tapi sukar memberi
4.sukar merendahkan ego di hadapan anda
5.rimas untuk sms,fon lama lama
6.suka menunjuk dengan kelebihan

ajal,jodoh semua di tangan Allah, manusia hanya merancang dan Allah yang menentukan semuanya. belum tentu jika apa yang dirancang itu memang baik dan kamu akan mendapatnya.INGAT! segalanya sudah tersurat sejak azali.
"jika korang harap si dia jodoh korang, berdoalah pada Allah agar dijodohkan dengan si dia. berkongsilah setiap suka duka korang dengan ikhlas.ungkapan I LOVE YOU tidak memberi jaminan pape langsung.kalau anda hargai pasangan anda, hormati dia.tidak perlu ego untuk meniti kebahagiaan. cukup sekadar tegas.bermaaf maafan jika lakukan kesalahan dan jangan biarkan setiap masalah berlalu seiring dengan waktu. jangan selalu menitiskan air mata pasangan, dan jangan selalu menghiris hati yang benar benar ikhlas untuk anda.sentiasa berikan kejutan yang istimewa, tak perlu tunggu hari hari istimewa.jangan pernah lupa hari hari penting dalam hidup pasangan.memberi layanan yang terlebih juga tidak menjamin dia akan menjadi milik anda.jaga hak anda,milik anda dengan baik, dan serahkan bila dia memang ditakdirkan untuk anda."

ciptaan & rekaan farysa semata mata-

12 comments:

Yana said... REPLY

Setuju2...

Fakhrur Razi said... REPLY

hak2 jdik xle wat bnder alah tuh..
hahaha btol2 bdak2 skolah skang dh xde kot men surat2.. masing2 dh kye miliki henset sndri..

M. Faiz Syahmi said... REPLY

xperlu ungkapan i love u untuk mengungkapkan kasih sayang. betol x?
hanya perbuatan dah cukup menerangkan.
(:

Nathaniel R. Johnson said... REPLY

Waahhh....byk pengalaman ni...

mimi said... REPLY

hehehhehehhehhh

jgn sampai lari landasan udah....yg penting jaga diri

NARDtheNERD said... REPLY

i masa sekolah rendah dulu pun takde boifren oh. sebab i debab. =)

fatint said... REPLY

menarik artikel cinta monyet tu..
mmg budak2 dulu yang nerd, bila dah besar jadi hensem..

ade jumpe sorang budak ni, masa sek rendah pkai cermin mata, rambut sikat tepi, rendah dan debab sket..
pastu dah abis skolah menengah ternampak dia dah lain sangat2..sekarang dia dah tinggi, kurus, macho sket, rambut pun dh reti buat style..

Hidier said... REPLY

haha..setuju...
tapi cinta monyet memang mengasyikkan..kan? :)

farysa said... REPLY

waaa...semua ada pngalaman
;p

ked :) said... REPLY

xpernah bercinta kowt..hee :D
baget suci plak.

rizal jabai said... REPLY

hee..cinta itu mmg monyet..lau monyet yg becinta..lg lah..haha

Athirah Ibrahim said... REPLY

woah woahh. setuju sangat dengan entri ni. first time baca pendapat macam ni pasal cinta. *thumbs up*

btw, first time singgah. heehee.

Post a Comment