Thursday, May 12, 2011

♥ bertudung cara rahib kristian

farysa terpikir banyak kali nak buat ke tak. taip kejap lepastu delete sebab rasa macam sensitif tapi benda betul, belasah jela. rasanya fenomena shawl dah kira lama sebabnya sekarang dah ramai dari shawl berubah pegi tudung lain termasuk farysa, haha. dah penat nak lilit sana sini weh,  dah tu ambik masa lama. farysa lemas kalau tak iron. setengah orang pakai shawl sebab kononnya takyah iron, tahukah anda lilit ketat macam mana pun orang tetap perasan korang iron ke tak. itu susahnya jadi perempuan.

dulu lilit ketat ketat tapi sekarang dah jadi trend, main letak macam tu, macam ni. pernah korang nampak ada yang pakai macam dalam gambar ni?


ada artis, ada blogger, ada orang biasa yang pakai macam ni. nak letak gambar tapi rasa macam tak perlu pulak, kang dah macam mengaibkan orang, berdosa kau farysa!agak agak tengok gambar ni, orang tu Islam ke? 

cuba hayati ayat ayat ni :

Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka ia dikira termasuk ke dalam golongan itu. (Riwayat Ahmad dan Abu Dawud dari Ibnu Umar r.a)

Bukanlah daripada golongan kami (umat Islam) siapa yang menyerupai (meniru) selain daripada (cara hidup) kami. Jangan kamu menyerupai orang-orang Yahudi dan Nasrani (Kristian). (Riwayat Tirmidzi)

Kamu akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka. Sahabat bertanya: Ya Rasulullah, apakah Yahudi dan Nasrani yang engkau maksudkan? Nabi saw menjawab: Siapa lagi kalau bukan mereka? (Hadis riwayat Imam Muslim)


10 comments:

Wani said... REPLY

nice entry . wani jarang pakai shawl ni sebab tak tahu kenapa , haha . T____T

Miss A said... REPLY

woow,hurmm Miss A pun pkai shawls,cume takut jugaklah style Miss A pkai ada sket2 mcm tuh.hurmm
:g:

farysa said... REPLY

@Miss A
heeee
farysa tak berani nak komen lebih2
bab mcm ni sensitip sikit
=)

hanizatul.amira.amran said... REPLY

alamak, still blur2 lahh
hihihi :P

me | is | aku said... REPLY

risau jugak kot2 terikut. nice sharing btw, thx :D

abutalib said... REPLY

Macam-macam fesyen tudung zaman sekarang ni

Amoi said... REPLY

fesyen kononnya kalau lilit lilit ni

haha

redzwanie redzmann said... REPLY

agree with u farisya...:)

Anonymous said... REPLY

good post. i am somewhat agree with this post. tapi kalau style yang main lilit-lilit tapi bukan sebijik macam tu pun, still being called 'menyerupai' kan?

Green Apel said... REPLY

yup setuju sangat entri ne...=)

Post a Comment