Saturday, December 4, 2010

♥ puding karamel

mari mari kita masuk dapur. mengenali puding karamel? hari ni farysa try buat sendiri. mula mula nak beli bahan agak kekok. mana tau susu cair, gula halus, vanilla essence. LOSER GILA! nasib baik tak loser sampai google gambar. call kawan kawan sebab tak tau semua benda ni, tapi sorang sorang agak 2 x 5. farysa call MR KERING. dia jugak yang tau. itu muka tembok kasi letak sebelah la, kalau tak, tak jadi puding hari ni.

siap beli belah, terus balik. excited gila nak buat puding. 3 x percubaan nak buat gula jadi perang, tension gila, sampai MR KERING suruh stop duduk diam diam.tapi farysa buat jugak. kali ke 4 baru berjaya buat, sampailah siap semua.

hasil percubaan pertama dan tiada lagi hasil percubaan kedua. memang mencabar nak masak, tension betul, nasib baik menjadi. kalau nak try, tengok bawah ni:

BAHAN-BAHAN:

(karamel)
5 sudu besar gula halus
2 sudu besar air

(puding)
5 sudu besar gula
1 tin (400ml) susu cair 
3 biji telur biji
2 biji telur kuning
2-3 titik vanilla essence

CARA-CARA:
  1. (karamel) - Masukkan 5 sudu besar gula bersama 1 sudu besar air ke dalam periuk. Api biar perlahan atau sederhana. sila jaga gula anda supaya tidak ada percubaan kedua dan ketiga macam farysa. bila dah nampak perang tu letak air lagi 1 sudu. (sebenarnya gula boleh dikurangkan kalau taknak manis sangat, air pun boleh tambah kalau nak kasi cair sikit). once sudah perang, masukkan dalam loyang.
  2. (puding) - Masukkan 3 biji telur dan 2 biji telur kuning ke dalam mangkuk. Masukkan gula satu sudu demi satu sudu ke dalam bekas yang sama. Kacau sampai sebati tapi jangan sampai berbuih.
  3. Dalam periuk lain, masukkan susu dan 2-3 titik vanilla essence. Panaskan tapi jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas, tuang ke dalam mangkuk yang berisi telur dan gula tadi. Kacau sehingga sebati, lepastu tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutup loyang tu dengan aluminium foil, kira 2 lapis la. Lepastu sila kukus selama 30 minit.
  6. Cukup 30 minit tadi, tutup api, then biarkan dalam 5 minit baru buka aluminium foil.
  7. Once dah buka, masukkan dalam peti sejuk. Biarkan selama 1-2 jam, baru terbalikkan puding dan masukkan dalam bekas lain. Potong dan makan. =)
(gambar google)

p/s : resepi hasil google tapi di-olah sendiri.


10 comments:

cik ETTY said... REPLY

peh sedapppp. ngidam lak bende neyh

farysa said... REPLY

@cik ETTY
pegi buat cepat!
senang je nih cme karamel tu je uji kesabaran
=))

Fahim 'n Alin said... REPLY

oih, ko buat aku mengidammm...hiyakk

farysa said... REPLY

@Fahim 'n Alin
pegi kedai la beli
=p

Anonymous said... REPLY

hoi.. tipu2 kata kwn 2 x 5.. ak taw k..
haaaa.. ak kan chef.. xkan xtaw. weekkkkk

-paan macho- haha =p

farysa said... REPLY

@Anonymous
gula tu salah weh
salah!
pak cik jugak yg betoi
wat malu muka aku ja kt kedai tadi
kown pn salah jugak
hahaha

aliza said... REPLY

tgk gambo tuu sedap jew..

Mis1 said... REPLY

Mcm sedap je puding ni.....baru tengok .....

farysa said... REPLY

@Mis1
thank you
gmbar atas je yg betol
yg bwh tu google
hehe

farysa said... REPLY

@aliza
haha
thanks

Post a Comment