Thursday, August 26, 2010

♥english pun jadi masalah

anyone amik course language? doesn't matter-lah language apa pun. let say kalau amik english or i should say, yes! im doing english courses. perlu ke everything yang kita buat either blogging takpun cakap semua in english? frankly speaking, farysa semak dengar orang speaking tak kena tempat. yes! its TRUE! sebenarnya tak salah, lagipun it depends on us-lah. cuma kenapa perlu pertikai if someone doing english courses, then, she must write and speak in english tiap tiap masa. kalau dulu time kecik kecik, bila tengok orang speaking je mesti kita salute gila. kononnya orang orang ni semua hebat. sama macam sekarang, bila tengok orang speaking pong pang pong pang dengan penuh berlagaknya, mesti kita tengok muka orang tu megah gila tambah tambah kalau yang speaking tu orang melayu. sorry to my classmates sebab memang berlambak yang speaking 24 hours but i dont even care apa korang nak cakap bila terbaca semua ni. too hard to see me speaking kan? its only on papers takpun bila cakap dengan mymom. thats it! even korang speaking pun farysa reply in malay. HAHA.

straight to the point sebenarnya farysa panas. eh, bulan puasa jangan pikir kotor sangat. memang ada blog yang totally dalam english and memang farysa takkan baca. serious! farysa tak suka tambah tambah kalau tulis macam essay SPM. tapi ada jugak yang suka and for those yang suka tu, go on-lah, tak payah nak cakap "aku malas nak baca blog sekarang tapi aku suka baca blog ____ sebab dia tulis fully english lepas tu guna words yang bombastic". as a BENL's student, agak rasa TERpanas hati jugak bila dengar. oh, pernah jugak ditanya kenapa tak speaking? macam mana english nak power and as a BENL's student kena la speaking. hey mangkuk, saya start speaking since small, so bukannya bodoh sangat untuk speaking. yea, our family memang ada yang kahwin dengan orang luar, so bila perlu cakap, saya cakap-lah.

oh gosh! rasa terhina betul jadi student BENL ni kalau tak speaking 24 hours. for those dekat luar yang sibuk tanya kenapa farysa tak cakap I U dengan MR KERING, heres the answer: penting-kah? I U cuma untuk friends and i've never use it bila cakap to someone that i deeply fall in love. guys, is it really important for you hah? we're doing english courses but do we have to stick to it everytime, everyday, 7 days a week, and 24 hours a day? for our own good sake, yes, its really important but we should remember that there are another languages yang lagi penting. kenapa pulak korang tak sibuk cakap arab since dalam kubur ditanya dalam arab? jawab la bagi sesiapa yang berani sangat. HAHA

FULLSTOP


7 comments:

mrF said... REPLY

like! :)

db cooper said... REPLY

hehe... english nie just extra infomation je, sepatutnya kita kena agungkan bahasa kita sendiri kan, baru la melayu kenal jati diri.. bahasa arab ea.. jom lepas nie bloging bahasa arab plak.. hehe

~LeCucoQ LA kOdoK~ said... REPLY

farysa.. aku sokong!!!!
hina sgt ke student benl kalau tak speaking berabuk? aku ske berblogging dlm bhasa malaysia sebab aku lahir kat malaysia dan aku orang melayu.. so, sape yg nak tinggikn bahasa kite kalau bkn org kite sndri kan..

tricksrex said... REPLY

hehe
ai like heee
adik trex pon amek english tapi still berdialek kelantan heee

s h o P P e L I S T a said... REPLY

LIKE!

niesh™ said... REPLY

saya pun jarang speaking gak sbb saya tak konfiden dgn english saya, tapi tak bermaksud saya tak pandai. kita orang malaysia cakap la bhs melayu, kalau kita tengok ngara yg maju,majoriti pun tak pandai cakap english kan.

Huda Engku said... REPLY

hi. menarik. :)

sy tulis personal blog sy kebanyakkannya dlm english tp ada juga entri yg dlm BM. tujuan asal sy tulis dlm english sbb sy nk improve penulisan sy dlm english, lebih2 lg vocab, lg wide scope yg sy tulis, lg byk rupanya vocab yg sy tak tahu. depends kat niat kita lah kot.

tp siyes, sy pun tak suka rakyat malaysia yg tak semena-mena speaking english mcm dorg je yg reti. Pastu yg lg best, PEJUANG BAHASA INGGERIS. dia melayu tp tak berjuang utk bahasa Melayu. quit callin urself a Malay la mcm tu.sy myb agak bodoh sbb tak pernah dpt A dlm BM tp sy tahu BM tu salah satu identiti sy sbg org Melayu tak kira bumi mana sy pijak.

duh. siyes bengang bila pk psl org itu. :r:

Post a Comment