Wednesday, February 15, 2012

hello Hatyai, Songkhla

sebanyak banyak tempat, Hatyai jugaklah yang terbaik. kalau yang kaki makan tak ingat dunia, boleh pergi situ. seriously, kalau setakat ayam goreng, udang, sotong semua tu, tepi jalan pun boleh dapat. even tepi jalan tapi takdelah kotor macam dekat Malaysia. since Hatyai ni dekat Thailand, tambah pulak Thailand ni dah macam adik beradik Malaysia, bolehlah masuk guna borderpass, takpayah susah payah sangat nak rajin buat passport. kalau naik kereta dalam 1-2 jam je pecut.


nak lagi sedap cuba try pulut durian. memang meletopsss. silap hari bulan perut pun boleh meletop sekali kalau makan durian diorang banyak banyak.

but make sure, cari penjual yang pakai tudung, jangan ikut sedap tekak je. bahaya! kalau dah bertudung, taulah itu Muslim, kalau dah macam tu, takperlu nak ragu ragu bab halal haram makanan tu. kalau nak makan dekat restoran, boleh cari Salma Restaurant atau Sami Restaurant. Sami maksud noble man, bukan sami baju oren tu.

habis bab makan kita cakap bab shopping pulak. kalau yang suka beli baju bundle tu, takpayah buang duit beli yang bundle. korang boleh terjah pasar malam terbesar diorang. sumpah besar. bukan lenguh kaki, silap hari bulan bepeluh jalan dekat situ. harga memang murah gila.

Hatyai pun ada cable car macam dekat Genting tu tapi farysa tak naik, so taktau price.  lagi satu diorang ada Ice Dome. sumpah lawa lawa, lagi sejuk pada rumah salji dekat Genting tu. price dalam RM20-30/pax. 






kalau time malam boleh pergi Floating Market. penjual je yang floating, pembeli tak. makanan pun sedap sedap. tapi sebelum beli baca biar jelas, jangan rabun sampai taknampak yang tulis pork. bahagian floating ni cuma makanan, dekat atas atas baru ada baju semua tu. paling farysa suka ice cream diorang. sedap. murah je dalam RM2.50.




6 comments:

MiSs TOrA said... REPLY

nk pegi jgk la hatyai..best ja tgk =)

juju said... REPLY

ju penah pegi makan kat sami restaurant tu
best2

Rizq Herinza Syadza said... REPLY

wahhhh seronoknya :') harap lah dapat sampai sini. pergi dengan flight ke tak?

farysa said... REPLY

@MiSs TOrA
Jom2...
ajk satu kmpng

farysa said... REPLY

@MiSs TOrA
Jom2...
ajk satu kmpng

farysa said... REPLY

@MiSs TOrA
Jom2...
ajk satu kmpng

Post a Comment