Tuesday, June 22, 2010

♥saya tak suka lelaki ini

lelaki sekarang dah ramai yang workaholic. diorang perlu cari duit nak tanggung family. kalau dulu barang murah murah tapi sekarang barang semua dah mahal. kalau anak ramai, dah berapa banyak nak kena tanggung. so, memang patut lelaki sekarang jadi seorang workaholic. kalau korang nak pinang anak orang pun, bakal ayah mentua akan kaji selidik dulu tentang pekerjaan korang. oleh itu, sila-lah anda bekerja bersungguh sungguh. tapi kan, kan, farysa tak nak lelaki yang TERLALU workaholic. farysa nak kebahagiaan lebih dari duit. sebab bagi farysa duit boleh dicari bersama sama. tapi siapa cakap kalau workaholic takde kebahagiaan? kalau korang pandai bahagikan masa, kebahagiaan mesti ada.

so, kalau korang dah kerja, ada girlfriend, isteri, anak anak, sila jangan pentingkan diri. maksudnya kalau bukan masa bekerja, pandai pandai la korang luangkan masa dengan family bukannya habiskan masa lapang tu buat benda lain. tambah tambah kalau kena outstation, sila-lah meng-update-kan diri korang setiap hari kepada pasangan. takkan-lah satu message pun tak sempat nak send. masing masing jauh and masing masing tak tawu apa yang ada dalam fikiran masing masing. untuk elakkan pergaduhan, cemburu buta, baik anda mainkan peranan anda. kalau tak pandai nak mainkan peranan, sila jangan sibuk nak kahwin atau couple macam orang lain. sebab korang hanya menyakitkan hati orang yang sayang korang tu.

lelaki yang terlalu workaholic dan sebenarnya cintanya lebih kepada kerja adalah lelaki yang :
1. 10 messages dihantar dalam satu hari tapi hanya 1 2 3 messages yang di-reply.
2. selalu memberi alasan : pasangan yang langsung tak memahami.
3. sentiasa ucapkan perkataan "letih" bila keluar/berada bersama.
4. masa yang diluangkan hanya-lah 1 2 3 jam sehari berbanding masa yang dihabiskan untuk tidur.
5. sentiasa ungkapkan janji yang mungkin 40 tahun baru akan ditunaikan.

kalau yang tengah hangat ber-couple, sebelum ni korang selalu skype-ing, online bersama, tapi sekarang orang tu online pun dah tak bagitau, diam diam je. sila tinggalkan mereka. sebab apa? sebab mereka berubah. kalau sekarang mereka berubah begitu, nanti? sila jawab sendiri!

"wang ringgit tak mungkin dapat beli sebuah kebahagiaan"


11 comments:

Anonymous said... REPLY

Too bad la cik farysa, impian anda mungkin tidak dapat tertunai.

Workaholic is not a bad thing, well at least better dari laki tu curang.

Plus, dier workaholic sebab nak cari duit untuk tampung keluarga.

Duit boleh cari bersama-sama? Cik farysa, duit adalah punca utama kepada penceraian: -

1) Isteri marah sebab gaji suami kecik.
2) Ego suami tercalar bila gaji isteri lebih banyak darinya.

farysa said... REPLY

my point here is...
kalau itu time untuk kerja,yes...sila kerja
tapi time lapang, jangan lupakan org lain
workaholic is not a problem actually but it will become a problem when the person do not know how to control it!
=))

zaza said... REPLY

hum... ade btol jgk..
kalo asik kje jew anak bini ditinggalkan.. kurang ada masa bsama akan timbul mslh jugak..

so, pndai2 la bhagi masa dgn baik...

NARDtheNERD said... REPLY

the wife should play the role la..
kalau husband workaholic, maybe she have to understand and support him. ceh.

haha~

NaNaJoe said... REPLY

ye sy pon!!
kerja berpada2 la..
ni smpai abaikan semua xbleh gak~~ huhuhu~ ;p

~BaBYHEarTY ~ said... REPLY

aku pon xske sgt lelaki yg lebih mementingkan kerjaya berbanding orang disisinyer...
aku setuju ngn ko 200%

rizputra7 said... REPLY

kalu kerja 24jam sehari memang tak patut...tapi sekarang nie duit yang utama..apa2 nak kena duit....kalu si isteri nie sangup hidup susah ok ler...kalu dapat si isteri yg tak paham keadaan..jadi ler cerai sana sini..

petite said... REPLY

pergh, yg ni aku phm.
sabar2 farissa. cuba bersabar dalu. but, if dia still da same, then what to do no? trust what ur heart says.

farysa said... REPLY

dh pnt trust my heart ah
penat! penat! penat!
grrrrrrr

kerol said... REPLY

kadang² apa yg kita impikan tak semestinya tercapai. pada aku la, kita kena bersedia menerima seseorang seadanya selagi tak membawa kita kepada kemungkaran.
wallahua'lam.

petite said... REPLY

oohh, sabar2. nnt2, kte chat. :(

Post a Comment